Lactose-intolerant, wat nu?

 
Een opgezette buik, misselijk gevoel of buikpijn na het consumeren van zuivelproducten? Misschien is er sprake van een lactose-intolerantie. Iets waar men in eerste instantie niet meteen aan zou denken bij deze klachten maar toch zou het zo kunnen zijn. Nu denk je vast, en wat nu? Kan ik nu nooit meer zuivelproducten consumeren? Geen paniek, het is namelijk niet zo dat iedereen met een lactose-intolerantie helemaal geen lactose kan verdragen en er zijn gelukkig genoeg vervangende producten voor degene met een lactose-intolerantie. Vandaag zal ik jullie wat meer vertellen over lactose-intolerantie en jullie een aantal tips geven omtrent productkeuzes. 
 
Wat is lactose eigenlijk en hoe ontstaat een lactose-intolerantie? 
Lactose is melksuiker, dit is een koolhydraat die van nature voorkomt in bepaalde zuivelproducten zoals melk, melkproducten en producten die melkbestandsdelen bevatten. Bij een lactose-intolerantie geeft het verteren van dit melksuiker klachten, de oorzaak hiervan is dat het lichaam te weinig lactase aanmaakt. Lactase is een enzym die wordt aangemaakt in de dunne darmwand, dit enzym zorgt ervoor dat de stof lactose verteerd kan worden door het lichaam. Zodra er onvoldoende lactase wordt aangemaakt in het lichaam kan de lactose niet goed verteerd worden, waardoor het onverteerd in de dikke darm terecht komt. Hierdoor kunnen er uiteindelijk klachten ontstaan zoals buikpijn, obstipatie, een opgeblazen gevoel en bijvoorbeeld misselijkheid. 
 
Verschillende vormen van lactose-intolerantie  
Er zijn drie verschillende vormen van lactose-intolerantie namelijk: primaire lactose-intolerantie, aangeboren lactose-intolerantie en secundaire lactose-intolerantie.  

De primaire vorm is de meest voorkomende vorm, deze vorm ontstaat doordat er geen voldoende lactase wordt aangemaakt. Moedermelk bevat kleine hoeveelheden lactase, de meeste baby’s maken voldoende van het enzym lactase aan waardoor de lactose goed verteerd kan worden.  

Naast de primaire vorm is er ook nog een aangeboren vorm, deze vorm komt niet erg veel voor. Zodra er sprake is van deze vorm van lactose-intolerantie wordt er vanaf de geboorte al zeer weinig of helemaal geen lactase aangemaakt, wanneer dit het geval is verdraagt de baby ook geen moedermelk.  

De derde vorm is de secundaire vorm, deze vorm van lactose-intolerantie kan ontstaan wanneer de darmwand beschadigd is door bijvoorbeeld een darmontsteking, infectie of na een operatie aan de darmen. De darm is in die toestand namelijk niet in staat om voldoende lactase aan te maken, de secundaire vorm is vaak tijdelijk. Zodra de darm weer hersteld is wordt er vaak weer voldoende lactase aangemaakt. 

Wat nu? 
Als je er uiteindelijk achter bent gekomen dat je last hebt van lactose-intolerantie gaan er vast allemaal vragen door je hoofd heen, wat kun je nog wel eten en wat niet? En hoe gaat de behandeling in zijn werking? Om lactose-intolerantie te behandelen wordt er een lactosevrij of lactosebeperkt dieet ingezet, dit verschilt per persoon omdat de een meer lactose kan verdragen dan de ander. 
 
Zuivelproducten zoals melk, yoghurt, slagroom, chocolademelk, smeerkaas, smeltkaas, zachte kaas, vla, pudding, pap, roomboter, koffiemelk, room, crème fraîche en roomijs bevatten lactose. Naast de zuivelproducten kunnen producten zoals koek, chocola en soep ook lactose bevatten, dit komt omdat sommige producten melkpoeders of melkbestanddelen bevatten. 
 
Melk kan vervangen worden door bijvoorbeeld sojamelk, amandelmelk, rijstmelk en kokosmelk. De zachte kazen kunnen vervangen worden door harde kazen. Daarnaast zijn er in de supermarkt ook lactose-vrije producten speciaal voor mensen met een lactose-intolerantie.

Ik hoop dat jullie vandaag wat meer te weten zijn gekomen over lactose-intolerantie! Zijn er nog vragen? Stel ze dan gerust of neem contact op met de praktijk! 
 

Auteur: Rilana Fraai (stagiaire)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.