Ik heb coeliakie, wat nu?

Iedere ochtend een boterham of cracker eten zonder klachten te krijgen klinkt heel normaal maar voor mensen met coeliakie is dit niet het geval. Zij ervaren al snel klachten als zij producten nuttigen die gluten bevatten. Maar wat is coeliakie nou eigenlijk en welke behandeling komt er bij kijken? Vandaag zal ik jullie meer vertellen over coeliakie. 
 
Wat is coeliakie? 
Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij er een overgevoeligheid is voor het eiwit gluten, dit eiwit komt voor in verschillende graansoorten zoals: tarwe, gerst, rogge, kamut en spelt. Zodra iemand met coeliakie gluten binnenkrijgt ontstaat er een beschadiging in het slijmvlies van de dunne darm, door deze beschadiging neemt het lichaam andere voedingsstoffen minder goed op. Hierdoor kan er bloedarmoede ontstaan en daarnaast kan er ook een vitamine- en mineralentekort. De klachten verschillen per persoon, vaak ontstaan er darmklachten zoals diarree en buikpijn. Sommigen hebben hele heftige klachten terwijl anderen er veel minder van merken. 
 
Wat moet ik doen als ik coeliakie heb? 
Om de klachten van coeliakie te voorkomen en om ze te laten verdwijnen wordt er een glutenvrij-dieet aangeraden. Door geen gluten te eten zal het dunne darmslijmvlies zich gaan herstellen, de duur van het herstel verschilt per persoon, bij sommigen nemen de klachten al heel erg snel af terwijl het bij anderen nog een tijdje kan duren voordat ze echt verschil merken. Tijdens het volgen van een glutenvrij-dieet is het vooral belangrijk om geen producten zoals brood, pasta, crackers, muesli, paneermeel, cake, koek, en beschuit te eten omdat deze producten gluten bevatten. Veel producten bevatten gluten en daardoor kan een glutenvrij-dieet erg ingewikkeld zijn, het vraagt namelijk om erg veel aanpassingen binnen het voedingspatroon. 
 
Productkeuze 
Je zult je vast afvragen wat je het beste kunt eten als je coeliakie hebt en dat is heel erg begrijpelijk aangezien er ontzettend veel producten zijn die gluten bevatten. Brood en pasta zijn producten die veel voorkomen binnen een normaal voedingspatroon en het zou natuurlijk erg lastig zijn om deze producten nooit meer te eten! Gelukkig zijn er veel glutenvrije producten te koop in de supermarkt, brood en pasta kan goed vervangen worden door glutenvrije volkoren varianten, aardappelen en zilvervliesrijst kun je ook eten en daarnaast is onbewerkte vis en vlees ook vrij van gluten. 
 
Gaan er nog steeds vragen rond in je hoofd over een glutenvrij-dieet? Stel dan gerust vragen of neem contact op met de praktijk! 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.