top of page
Zoeken

Help, ik heb endometriose!

Bijgewerkt op: 17 feb

Endometriose is een ziekte waarbij baarmoederslijmvlies (endometrium) zich nestelt op andere plekken in het lichaam dan aan de binnenkant van de baarmoederholte, waar het hoort. Vaak zit endometriose op de eierstokken, op het buikvlies of in de ruimte tussen vagina en endeldarm. De irritatie van het weefsel kan leiden tot ontstaan van cystes, verklevingen en littekenweefsel in de buik.








Wat kun je zelf doen?


  • Vermijd voeding die de ontstekingsactiviteit verhoogt en het immuunsysteem activeert. Suikers en voeding die de darmwerking en het immuunsysteem kunnen verstoren zoals gluten en zuivel zijn belangrijke voorbeelden hiervan.

  • Voorkom of verminder oestrogeendominantie (verhoogde aanmaak van oestrogeen in het lichaam): Door onderstaande adviezen te volgen, verminder je ook een oestrogeendominantie.

  • Zorg voor voldoende vitamine D3.

  • Vermijd blootstelling aan hormoonverstorende stoffen zoals pesticiden, kwik, lood, conserveringsmiddelen en weekmakers afkomstig van plastic, zoals bisfenol A.


Hormoonverstorende voeding: cafeïne, suiker, alcohol, rood vlees, soja en vetten (het verhitten van vetten veroorzaakt een verandering in de vetten waardoor ze ontstekingsverhogend werken. Kokosolie wordt aangeraden, deze blijft namelijk stabiel bij verhitting). 

 

Voedingsadviezen

  • Kies voor ontstekingsremmende voeding met veel antioxidanten. 

    Waarom? Endometriose gaat vaak gepaard met chronische ontstekingen en oxidatieve stress. Oxidatieve stress ontstaat wanneer het lichaam te veel vrije radicalen aanmaakt, en antioxidanten helpen deze te neutraliseren. Het verminderen van ontstekingen en het neutraliseren van vrije radicalen kunnen helpen om pijnklachten te verlichten. 


Denk aan voeding als donkere bladgroenten (spinazie, broccoli, boerenkool), bessen (bosbessen, frambozen, aardbei), citrusvruchten (citroen, sinaasappel) en wortelgroenten (zoete aardappel, wortelen).

  • Bevorder de hormoonbalans met gezonde vetzuren. Omega-3 vetzuren en het omega 6 vetzuur GLA zijn ontstekingsremmend. Ook kan GLA uit teunisbloemolie klachten verminderen vanwege de regulatie van de hormonen.

  • Eet gezond en gevarieerd.

    Zorg voor een goede balans tussen in- en ontspanning om stress te verminderen.

  • IJzerrijk voedsel, zoals donkere bladgroenten, broccoli, bonen, noten en zaden.

  • Voedingsmiddelen die rijk zijn aan essentiële vetzuren, zoals walnoten, lijnzaad, avocado, zalm, sardines, haring en forel.


Wat je liever kan vermijden!

  • Rood vlees bevat veel heemijzer, wat ontstekingen bevordert en het risico op de groei van het baarmoederslijmvliesweefsel kan vergroten.

  • Alcohol kan ontstekingen aanwakkeren en een negatieve invloed hebben op de oestrogeenspiegels.

  • Transvetten zijn de ‘slechte vetten’ die veel voorkomen in gefrituurd, bewerkt en kant-en-klare voedsel. Transvetten kunnen ontstekingen en klachten bij endometriose verergeren.

  • Suikers verhoogt de bloedsuikerspiegel direct waardoor het insulinegehalte in je bloed stijgt. Als dat lang zo is, wordt de hormoonbalans verstoord en wordt er een grote hoeveelheid oestrogeen geproduceerd, wat de groei van endometrioseweefsel en ontstekingen in het lichaam kan versterken. 

  • Sojaproducten verstoren de hormoonhuishouding door het stofje fyto-oestrogenen. Beperk dit daarom dus zoveel mogelijk. 


Kunnen supplementen helpen bij endometriose?

  • Kurkuma werkt ontstekingsremmend en vermindert estradiol productie, wat helpt om de klachten te verlichten. 

Dagdosering: 500-1500 mg per dag.


Toevoeging: Kurkuma poeder kan ook in voeding verwerkt worden. 


  • Vitamine E ondersteunt de gezondheid van de bloedvaten en vermindert de pijn.

Dagdosering: 100-200 mg-TE per dag.


Tips!

Last van duizeligheid? Ga rustig zitten en kijk ver vooruit. Ook ademhalingsoefeningen kunnen helpen om duizeligheid te verminderen. 


Loop je zelf tegen deze klachten aan, of heb je andere vragen met betrekking tot je hormoonhuishouding? Maak dan een afspraak. 


 


 


 

 
 
 

Commenti


KVK: 67777619. Aangesloten bij:

KP-voor-huidtherapie.nl_.jpg
NVD-Logo.png
161920267_211034767484800_6578265413327293258_n.jpg
  • Facebook
bottom of page