Recepten

Spaghetti met aubergine-tomatensaus

Een paar weken terug heb ik het recept van pasta met pompoensaus geplaatst. Om je pasta weer met een andere saus te variëren, geef ik jullie nu een recept van spaghetti met aubergine-tomatensaus. Dit recept heb ik eerst geprobeerd tijdens een kookworkshop ‘Budget koken’, die ik vorige week heb gegeven. Wat een positieve reacties op dit recept! Dus dacht ik, ik kan dit jullie niet onthouden. Als je niet van spaghetti houdt, kun je gerust voor een andere pastasoort kiezen.

Ingrediënten:
(Voor 2 personen)

1 theelepel olijf of kokosolie
1 kleine ui
2 teentjes knoflook
1 aubergine
1 blik tomatenblokjes
2 eetlepels tomatenpuree
1 tl gedroogde basilicum
1/2 tl gedroogde chilivlokken (of naar smaak)
1 tl rijststroop of 2 eetlepels koffiemelk (voor een wat zoetere en romige smaak)
verse peper
3 eetlepels plakjes zwarte olijven (of meer)
spaghetti voor 2 personen
verse basilicum
Parmezaanse kaas

Bereiding:

1. Snij de ui in blokjes, pers de teentjes knoflook en verhit beide in een pan met olie tot de ui zacht is. Dit is na 5 minuten.
2. Snij ondertussen de aubergine in kleine stukjes. Wanneer de uien zacht zijn voeg je de aubergine toe en bak dit ongeveer 10 minuten.
3. Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, gedroogde basilicum, rijststroop of koffiemelk, peper, olijvenplakjes en chilivlokken toe. Doe een deksel op de pan en laat dit 15 minuten zacht koken.
4. Kook ondertussen de spaghetti volgens verpakking. Als je pasta gaar is giet je het af.
5. Als beide klaar zijn voeg je de saus bij de pasta en roer je het allemaal goed door elkaar.
6. Verdeel over 2 borden. Serveer met verse basilicum en Parmezaanse kaas.

Eet smakelijk! 


Pasta met pompoensaus

Pasta met tomatensaus. Altijd weer een standaard gerecht. Het team van I’m a Foodie heeft in hun boek ‘Eet als een expert’, een super lekker en gemakkelijk recept geschreven, om een pasta gerecht toch net weer even anders te maken. Een recept die ik graag met jullie wil delen.

Ingrediënten:
(voor 2 personen; 35 minuten bereidingstijd)

Olie
10 cherrytomaatjes
70 gr ricotta of smeltkaas voor pasta
150 gr pasta naar keuze
½ pompoen of 1 zak pompoenblokjes
1 winterpeen
1 fijngesneden rode ui
1 teen fijngesneden knoflook
½ fijngesneden rode peper
1 theelepel salie
hand peterselie
100 ml groentebouillon
100 ml sojaroom
zwarte peper (naar smaak)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaaltje in met olie. Leg hier de cherrytomaatjes in en verdeel de ricotta ertussen. Bak dit 30 minuten in de oven tot de tomaatjes warm en zacht zijn en de ricotta een lichtbruin korstje heeft. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Snijd ondertussen de pompoen en winterpeen in stukken van 1 cm. Verhit olie in een pan en voeg hier de ui, knoflook, rode peper, pompoen, wortel, salie, zwarte peper (naar smaak) en de helft van de peterselie aan toe. Bak ongeveer 15 minuten op middelhoog vuur tot de pompoen wat zachter is. Voeg de groentebouillon toe en laat de pompoen en wortel met een deksel op de pan een minuut of 10 koken, tot het gaar is. Voeg de sojaroom toe en pureer de saus grof; er mogen best nog wat stukjes in zitten. Vind je de saus te dik? Voeg dan wat extra sojaroom toe en verwarm het dan nog even kort door. Schep de pompoensaus, tomaatjes en ricotta op de pasta. Garneer met de rest van de peterselie.

Bon appetit!


Kwarkbol

Heb je een keer trek in iets anders om mee te nemen naar je werk? Geen brood met kaas?
Een gezonde variant wat heel makkelijk zelf te maken is, is de kwarkbol. Je kan zelfs eindeloos variëren met het recept.

Ingrediënten:
Bereidingstijd 20 – 25 min.

250 ml kwark
1 el olijfolie
2 eieren
250 gram zelfrijzend bakmeel
1 pakje vanillesuiker
dadels en bosbessen, krenten of ander fruit naar keuze

Bereiding:

Verwarm eerst de oven op 180 graden.

Meng eerst alle natte producten met elkaar. Voeg vervolgens alle droge producten en meng met een lepel.

Doe de dadels en bosbessen (of ander fruit) erbij voor een wat zoetere smaak. Maak je handen nat en maak bolletjes  (ong. 14 stuks) van het (deeg)beslag. Leg ze op een ovenblad, bekleed met bakpapier. Bak in de oven voor 15-20 min op 160 graden Celsius.

Ook heerlijk met roomboter of clotted cream en jam en bestrooi indien gewenst met poedersuiker.

Wil je liever een hartige variant? Dat kan natuurlijk ook!

Vervang de dadels en bosbessen voor tomaat, kaas of pesto, (gebakken) kipgehakt, worst etc.

Eet smakelijk!

dav

 

 


Geroosterde kikkererwten

Ook soms trek in iets lekkers, maar weet je niet zo goed hoe je hier een gezonde twist aan kunt geven? Hier een leuk receptje die je echt een keer moet proberen.

Kikkererwten behoren tot peulvruchten die ook nog eens rijk zijn aan eiwitten. Kikkererwten worden vaak gebruikt in bijvoorbeeld diverse salades, maar komt ook voor in andere gerechten.

Ingrediënten:
(ongeveer 5 porties; 5 minuten bereidingstijd + 40 minuten wachttijd)

1 blik kikkererwten
olie
2 eetlepels kaneel
2 eetlepels honing

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 170 graden. Laat de kikkererwten goed uitlekken en dep ze droog met een theedoek. Bedek de kikkererwten met de olie en kaneel en spreid ze uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de bakplaat in de oven en roer de kikkererwten af en toe door, zodat ze gelijkmatig roosteren. Roer na 30-35 minuten, als de kikkererwten licht geroosterd zijn, de honing door de kikkererwten. Laat dit nog ongeveer 8-10 minuten karameliseren in de oven tot ze goudbruin en krokant zijn.

Variatietip:

Hartige geroosterde kikkererwten. Laat in het recept voor zoete kikkererwten de honing achterwege en vervang de kaneel door bijvoorbeeld paprika- of kerriepoeder. Voeg naar smaak een mespunt peper toe en bak de kikkererwten in 40-45 minuten goudbruin en krokant.

Veel eet plezier!

 

cid4134_geroosterdekikererwt_1000x1000_619x310